Beta-alanina jest organicznym związkiem chemicznym z grupy aminokwasów, wchodzi ona w skład wielu suplementów treningowych, możemy znaleźć ją również w białym i czerwonym mięsie. Jej wysoka skuteczność została potwierdzona klinicznie, poprawia ona wytrzymałość fizyczną, a także siłę, dlatego jest tak chętnie przyjmowana przez różnego rodzaju sportowców. Zwiększa ona ilość karnozyny w mięśniach, a ta z kolei obniża poziom pH w mięśniach w czasie wysiłku, a co za tym idzie niweluje skutki działania kwasu mlekowego, czyli potocznie zwane zakwasy. Dzięki neutralizacji tego kwasu i przywróceniu w organizmie równowagi kwasowo-zasadowej sportowcy mogą trenować dłużej i bardziej efektywnie. Jeśli chodzi o stosowanie beta-alaniny zalecane jest przyjmowanie jej zarówno przed jak i po treningu, najlepiej z jednoczesnym przyjmowaniem węglowodanów, co przyspiesza uzyskanie przez sportowców pożądanego przez nich efektu. Po przyjęciu tego związku może wystąpić chwilowe uczucie mrowienia w skórze, ponieważ pobudza on pracę receptorów nerwowych, które się w niej znajdują.
Więcej podobnych wpisów
Jak beta alanina wpływa na organizm?
Beta-alanina – czy jest skuteczna tylko jako przedtreningówka?
Beta-alanina w suplementacji przedtreningowej